Автор Ивайло Андонов, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА клон Пловдив.

...
Автор Ивайло Андонов, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА клон Пловдив.
Коментари Харесай

Петролът стигна 7-годишен връх

Автор Ивайло Андонов, шеф в инвестиционна компания ЕЛАНА клон Пловдив. Авторът има над 20-годишен опит в областта на вложенията и капиталовите пазари

Опасенията, че Федералният запас на Съединени американски щати ще предприеме по-агресивни дейности за повишение на лихвите през тази година оказаха отрицателно въздействие върху фондовите пазари. Инвеститорите са загрижени за възходящите лихвени проценти, защото те ще покачват разноските по заемите и ще помрачат вероятностите за световен напредък и надлежно ще понижат облагите на фирмите. Трите бенчмарка на Wall Street, както и съвсем всички съществени показатели в Европа и Азия отбелязваха спадове на седмична база. Технологичният Nasdaq затвори със седмичен спад от 4.4%. Индексът е на алено с близо 12% от рекордния си най-много, регистриран през ноември, и механически се намира в интервал на промяна. S&P 500 и Dow Jones завършиха трета поредна седмица на загуба, като от понеделник и двата показателя са се намалили с над 3,5 %.

Компаниите от софтуерния бранш поведоха спадовете, като книжата на Alphabet, Apple, Nvidia, Intel, и Meta поевтиняха надлежно с 4%, 4,9%, 10 на 100, 6.5% и 3 на 100. Акциите на американската капиталова банка Goldman Sachs се намалиха с повече от 8%, откакто докладът на

групата не отговори на упованията на анализаторите.

Цената на дяловете на Microsoft се намали с 4,5%, откакто компанията разгласи, че ще придобие разработчика на компютърни игри Activision Blizzard против 68,7 милиарда $. Тези на Activision Blizzard от своя страна се изстреляха с над 25%. Стрийминг колосът Netflix Inc разсея очакванията за бързо възобновяване, откакто предвижда слаб растеж на клиентите си за първото тримесечие на 2022 година Прогнозата докара до поглъщане на акциите с близо 20%, заличавайки по-голяма част от възходящото придвижване, образувано през пандемията. Конкурентът Walt Disney Co, който в дълготраен проект също

стартира да залага на доходи от стрийминг услуги,

изтри 5% от капитализацията си. Спадове записаха и акциите на автопроизводителите Ford, Tesla и General Motors - надлежно с 11%, 5 на 100 и 10.5%. Енергийните компании бяха едни от дребното, които записаха минимални растежи. Книжата на Exxon Mobil,Chevron нарастнаха с към %.

В началото на предходната седмица петролът нарастна внезапно, достигайки седемгодишен връх. Това се случи на фона на геополитическите проблеми в Русия /втория по величина производител на нефт в международен мащаб/ и Обединените арабски емирства /третия по величина в границите на ОПЕК/. Прекъсване на доставките по газопровода сред Ирак и Турция в допълнение провокира опасения по отношение на към този момент свитото предложение и увеличи котировките. Във вторник цената на сорта West Texas Intermediate (WTI) доближи 87,08 $ за барел, което е най-високото равнище от 9 октомври 2014 година Все отново, към края на седмицата, данните от Съединени американски щати за първото нарастване на запасите им от нефт от осем седмици насам способстваха за изстудяване на пазара. Цената на сорта Брент завърши в петък на 87,20 $ за барел. Фючърсите върху американския недопечен нефт West Texas Intermediate (WTI) са на равнища до 84,10 $ за барел.

Златото се търгуваше с покачване, достигайки покрай двумесечен връх. При затварянето в петък благородният метал завърши на равнища от 1835 $ за тройунция /+0,9%/. През седмицата златото съумя да пробие основна зона на опозиция и в случай че успее да се задържи над нея, съгласно анализатори е допустимо да забележим продължение на възходящото придвижване. В същото време среброто добави повече от 6% през миналата седмица до равнище от 24.4 $ за унция и се търгува при най-високите си равнища от 22 ноември.

Седмичната сесия на Българската фондова борса (БФБ) завърши със

спадове на всички показателите при несъмнено ниски обороти.

Най-силен напън върху главния ни борсов измерител SOFIX оказаха: „ Първа капиталова банка “ спад с 9,4%, „ Алтерко “ надолу с 8,5%, „ Софарма трейдинг “ с 3,7%.

Във вторник започва търговията с дяловете на „ Ейч Ар Кепитъл “ АД. Акциите завършиха седмицата с над 23% растеж, като цената се колебаеше в диапазона сред 6,10 и 7,60 лв. за брой. Да напомним, че „ Ейч Ар Кепитъл “ АД дебютира на борсата ни през декември 2021 година Дружеството продаде всички 330 хиляди акции, които предложи на първичното обществено предложение при цена от 4,48 лв. на брой акция. По-късно през месеца сдружението предложи още 220 000 акции, като цената за брой скочи до 6,05 лв., или с 35% спрямо първия търг.

* Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните.

.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР